SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
FROSTA IBF

Knäkontroll+, ett skadeförebyggande program för alla

 

Knäkontroll – för färre skador 

 

Knäkontrollprogrammet minskar risken att drabbas av en främre korsbandsskada med 64% om du genomför programmet i samband med uppvärmning inför träningen 10-15 min 2 ggr/vecka.

 

Övningarna är anpassade för att kunna vävas in i ordinarie träning och innehåller sex grundövningar med 4 olika svårighetsgrader. Programmet kan därför individualiseras och stegras successivt. Det finns även en parövning under varje grundövning där spelarna jobbar tillsammans.

 

Vi rekommenderar att du börjar med dessa övningar när spelarna är i 10-12-års ålder och att de sedan blir en självklar del i träningen. Allt i syfte att utveckla ett rörelsemönster som ökar spelarnas chanser att förbli skadefria.

 

Genomför gärna övningarna som en del av uppvärmningen. För de yngre spelarna kan du variera och genomföra några övningar under varje träningspass. När det gäller äldre spelare som tränar flera träningstillfällen per vecka rekommenderar vi att du genomför alla sex övningar i samband med uppvärmningen.

 

Kör varje övning i 2-3 set med god kvalité med 8-15 repetitioner. I övning 4 jobbar du i 15-30 sek. Totalt tar det mellan 10-15 minuter.

 

Knäkontroll är ett neuromuskulärt träningsprogram där syftet med övningarna är att förbättra:

- Utförandet av olika rörelsemönster med god Knäkontroll – knä över fot       
- Balansen
- Styrkan i baksida lår (hamstrings)
- Landnings teknik och riktningsförändringar med god knäkontroll
- Rörligheten i flera leder och muskler i specifika övningar

 
Sponsorer